ДВ: Г-н Хайн, България е малка страна с големи проблеми.

...
 ДВ: Г-н Хайн, България е малка страна с големи проблеми.
Коментари Харесай

Хайн: България има шанс да подобри имиджа си сред европейските елити

 ДВ: Г-н Хайн, България е дребна страна с огромни проблеми. Ширещата се корупция и положението на правосъдната система са единствено два образеца. И в този момент тази страна поема председателството на Европейски Съюз. Каква е Вашата прогноза? Ще се оправи ли България?
Михаел Хайн: На първо място желая да уточня, че европредседателството е обвързвано на първо място с координационни задания и отговорности. Наред с това България ще би трябвало да играе и посредническа роля, изключително в случаите, когато ще би трябвало да се търси консенсус по избрани въпроси. Но единствено по себе си европредседателството не планува лидерска роля в същинския смисъл на думата. Затова и не считам, че проблемите на България ще повлияят по някакъв отрицателен метод на нейното европредседателство.

Освен това по време на председателството обичайно се следи следната наклонност: сериозните вътрешнополитически проблеми нормално отстъпват на назад във времето, защото - и това важи с особена мощ за България - никой от главните политически артисти няма интерес от утежняване на имиджа на страната.

Дъждовни води: Казвате, че вътрешнополитическите проблеми ще правят отстъпка на назад във времето. Какво имате поради - че внезапно към този момент няма да ги има или че ще бъдат заметени под килима, с цел да няма пречки по време на европредседателството?
 Михаел Хайн
Михаел Хайн

Хайн: Не, не става дума тъкмо за замитане под килима. Имам поради, че няма да се стига до спорове, които биха могли да съборят държавното управление да вземем за пример. По време на европредседателството с огромна възможност няма да забележим Борисов да подава оставка и да провокира предварителни избори, както се случи преди към година. Ход, който съгласно мен беше изцяло непотребен.

След края на европредседателството обаче може и да се стигне до внезапни придвижвания. Управляващата коалиция сред ГЕРБ и дяснорадикалните „ Обединени патриоти “ не е изключително постоянна, има редица тлеещи спорове, които биха могли да пламнат през втората половина на 2018 година.

Дъждовни води: Прогнозата Ви е значи за шест месеца непоклатимост по време на европредседателството, по този начин ли?

Хайн: Да, още повече, че едни нови избори несъмнено не са в полза на „ Обединените патриоти “, защото част от гласоподавателите им още не са им дали прошка присъединяване в това държавно управление, което публично е с ясна проевропейска ориентировка. Освен това не ми се има вяра, че водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов, който заема поста министър на защитата, би се лишил от опцията да ръководи Съвета на европейските министри на защитата.

Дъждовни води: Апропо, по какъв начин виждате господин Каракачанов на европейската сцена?

Хайн: България не е единствената страна в Европейски Съюз, където дяснорадикални или най-малко дяснопопулистки партии вземат участие в ръководството. Така че, обособените Съвети на министрите имат опит в това отношение. А и както споделих към този момент, европредседателството е обвързвано най-много с координационни отговорности, които изключват опцията за намерено „ проповядване “ на радикални позиции.

Дъждовни води: И все пак тези шест месеца, в които България ще държи европредседателството, са време на значими решения: не престават договарянията за Брекзита, предстоят договаряния за новата бюджетна рамка на Европейски Съюз, бежанската рецесия докара до разлом сред старите и новите страни-членки, а в това време приоритет на българското европредседателство е въпросът за евроинтеграцията на Западните Балкани.Как виждатеролята на България в подтекста на всичко това?Ще успее ли София да даде значими импулси?

Хайн: Българското държавно управление, най-много в лицето на огромния съдружен сътрудник ГЕРБ, желае да даде такива импулси, желае да направи България забележима на европейската сцена. Но не е длъжно да го прави. Има редица образци за европредседателства, в границите на които не се случваше нищо значително.

А що се отнася до един от главните цели на българското председателство - евроинтеграцията на Западните Балкани, в това отношение българското държавно управление се намира в една в действителност парадоксална обстановка. От една страна виждаме съществено доближаване сред България и Македония, виждаме формалната позиция на София, която се застъпва за присъединението на Македония към Европейски Съюз, а в това време в българското държавно управление има съдружни сътрудници, които оспорват съществуването на македонска нация. Въпреки това обаче считам, че България ще се оправи с идните задания.

Дъждовни води: Един последен въпрос, господин Хайн: по какъв начин, съгласно Вас, ще се отразят шестте месеца европредседателство върху имиджа на България?

Хайн: Вижте, единствено по себе си европредседателството е на първо място един вътрешно-институционален инструмент, който съставлява интерес само за политическия хайлайф в Европа. Много от елементарните европейци даже не знаят, че има такова нещо като европредседателство, камо ли пък какви са дилемите и отговорностите, свързани с тази функционалност. Другояче стоят нещата на политическо ниво - там България несъмнено би могла да натрупа точки, в случай че първото ѝ европредседателство протече безпрепятствено.

Виж всички публикации от Даря Попова-Витцел-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР